To mjesto zovem dom

images

Mala zemlja. Veliki snovi. Tako je Hrvatsku predstavila hrvatska nogometna reprezentacija na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji 2018. Uistinu u svjetskim razmjerima Hrvatska jest mala zemlja, da i ima velike snove, koje sanjaju ne samo njezini nogometaši nego i njezin puk. Hrvatsku kako takvu teško je opisati s nekoliko rijeci, da Hrvatska je lijepa, da Hrvatska je raznolika, da ona je i u nekim segmentima i neshvatljiva. Međutim jedno je sigurno Hrvatska nudi za razmjerno malu zemlju puno toga. Hrvatska nije samo sunce i more, ona je i zemlja bogate povijesti, zemlja zelenih ravnica, sivih planina, zelenih šuma, prekrasnih građevina, toplih i ljubaznih ljudi, raznolike gastronomije, prirodnih ljepota i kulturnih znamenitosti...

Sve se to može naći i u drugim kutovima našeg planeta. Pa zašto onda doći i upoznati Hrvatsku? Odgovor je jednostavan, Hrvatska posebnom čine njezini stanovnici, a uz sve navedeno postaje ono mjesto na svijetu na kojem jednostavno želite biti.

Jer prizore koje će te vidjeti u Hrvatskoj teško da će te zaboraviti. Jer da kod nas bake još uvijek pletu čarape za svoju unučad, da kod nas susjedi još uvijek piju zajedno poslijepodnevnu kavu, da kod nas još uvijek u jednoj kući žive i po tri generacije iste obitelji. Da u Hrvatskoj ćete još uvijek vidjeti konje koji na polju kako rade i cijelo selo kako bere grožđe. A i starog ribara kako mrežu iz mora vuče, kao i gospođu koja u svom vrtu izrađuje čipku. I da u Hrvatskoj ćete još uvijek doživjeti da cijele obitelji skupa idu na nedjeljnu misu.

Šetnja uskim, starim i strmim uličicama u Dalmatinskim i Istarskim gradovima, vratite će vas u neka minula vremena. Ljepote njezinih nacionalnih parkova, pravi su podsjetnik da prirodu moramo očuvati za buduće naraštaje. Kupanje u Jadranskom moru, odmorit će Vam tijelo. A boravak u sakralnim objektima bit će melem za dušu. A okusi Slavonije, Like, Istre, Dalmacije, Gorskog kotara, Međimurja i Zagorja probudit će sva vaša osjetila.

Međutim još ćete nešto u Hrvatskoj doživjeti, hrvatsko srce. Što je hrvatsko srce? Hrvatsko je srce bezbroj pojedinačnih srca koja zajedno kucaju. Nema riječi kojima se može opisati zajedništvo koji ovaj narod povezuje kad se slave uspjesi, kad treba pomoći i kad treba ugostiti.

Ma jednostavno je to, dođi te i upoznaj te nas i Hrvatsku, jer to mjesto zovemo dom.

Izneseni stavovi ili mišljenja autora ne odražavaju nužno stajalište agencije CogitoLab.