Zagreb iznutra

images

Zagreb, kao i mnogi gradovi na svijetu, ima oku vidljive čari radi kojih je posjećen. Tako se može pohvaliti prekrasnom crkvom svetog Marka na Gornjem gradu. Za mnoge simbol grada, Zagrebačka katedrala, također je vrijedna posjeta, a niti Hrvatsko narodno kazalište nije za zanemariti. Ne smijemo zaboraviti ni žilu kukavicu grada, a to je Trg bana Jelačića.

Sam Trg je za stanovnike grada izrazito važno mjesto. Ako se dogovorite za sastanak s nekim tko živi u Zagrebu, velika je vjerojatnost da će vam reći da se nađete na trgu ispod sata. Međutim, Zagreb posebnim čine one sitnice koje nisu u prvi mah vidljive. Ako se subotom nađete u samom centru grada, odmah ćete uočiti kako izrazito puno domaćeg stanovništva gradom šeta s košarama ili kolicima za plac.

Naime, Zagrepčani izrazito cijene činjenicu da u samom centru grada imaju mogućnost kupovine svježih namirnica na glavnoj tržnici u gradu. U neposrednoj blizini samog Trga svaki dan vrijedne kumice iz okolnih mjesta donose svoje proizvode i nude ih na Dolcu gradskom stanovništvu. Čudna je ta povezanost Zagrepčana s Dolcem. U pravilu svaki Zagrepčanin ima svoju kumicu kod koje kupuje voće i povrće ili svježi sir i vrhnje. Obično nakon kupovine na Dolcu isti kupe i pušlek cvijeća za uljepšanje svojih stanova, te se upute na jutarnju kavu.

E da, ispijanje kava također je u Zagrebu dosta drugačije nego u drugim svjetskim metropolama. Naime, u Zagrebu se rijetko kad pije kava radi kave. Za Zagrepčane je kava besplatna terapija, vrijeme opuštanja s dragim osobama, vrijeme za rješavanje problema. Nije ni malo čudno da u zagrebačkim kafićima sjede dvije, tri starije osobe koje razgovaraju o problemima vezanim uz reumu, a da za stolom do njih mladi studenti vode debate vezane za ishod ispita. Tu ćete vidjeti i mame koje pokušavaju u miru popiti kavu dok se na igralištu do djeca igraju. Kad ste u Zagrebu svakako svratite u jedan od bezbrojnih kafića, naručite kavu i jednostavno si uzmite vremena za promatranje.

Izneseni stavovi ili mišljenja autora ne odražavaju nužno stajalište agencije CogitoLab.